Startsida Bild 1-100 Bild 101-200 Bild 201-314 Bild 315-371 Bild 372-401

Mistelås hembygdsförenings historiska bilder

 Grind-3x15.jpg

Bakgrund


Detta är ett första utkast till en presentation av de historiska bilder som finns inlämnade till Mistelås hembygdsförening. Det främsta syftet är att de skall bli åtkomliga för föreningens medlemmar via en hemsida. Ännu är inte alla bilder försedda med en beskrivning, men det kommer successivt att införas. På vissa bilder är personer eller byggnader inte identifierande. Det blir en framtida uppgift för alla som har en historia i området att hjälpa oss att komplettera med nya uppgifter. Bilderna är en gång i tiden numrerade, men inte i någon speciell ordning. Vi har ändå valt att ändå presentera bilderna i denna ursprungliga nummerordning. Som ni ser är inget arbete ännu nedlagt på den grafiska formgivningen. Till de bilder, som visar många personer, kommer separata förteckningar att upprättas med namnen på de personer som förekommer på respektive bild.

Bilderna med nummer 1-314 är från Oscar Bäckströms arkiv. Bilderna 315-371 är från hembydsföreningens album och de sista bilderna 372-401 är skänkta av Ingrid Lundborg.

Kommentarer och idéer till hur den slutliga presentationen bör göras mottages med tacksamhet av styrelsen eller Lennart Hult (med sommarhus i Sjuhult), mob 070-3597680 eller via mail till ​lennart.hult@telia.com

 Lennart, dec 2017



Bygdefotografen Oscar     Oscar-3x15.jpg


Mistelås hembygdsförening har ca 400 bilder från 10- och 20-talet. Det var då bygdefotografen Oscar Bäckström for omkring med kamera och stativ och tog bilder på glasplåtar. Dessa har Rune och hans son Sven Welander, Villarp, kopierat.


Oscar Bäckström föddes i Sjuhult en novemberdag 1893. I barndomen drabbades han, som så många andra på den tiden, av den fruktade sjukdomen tuberkulos. Under sin uppväxttid var han klen. Oscar kunde därför inte deltaga i hårt arbete. Intresse för bildkonsten gjorde att han skaffade en kamera och lärde sig sköta densamma.


Bäckström vistades på sanatoriet Lugnet i Växjö under senare delen av 10-talet. Många av hans bilder är från sjukhusmiljön. Hans flesta bilder är dock från hembyden. Oscar skildrar såväl helg som vardag. Hur man på den tiden arbetade på åker och äng, hantverk och hemmiljö mm.


Förtjänsten av sin hobby att fotografera blev inte stor. Bäckström utbildade sig till plantör. Några av motiven visar skolklasser ute på skogsfällan med hackor, tall- och granplantor.


Så småningom blev Oscar fri från sjukdomen. 1922 öppnade han lanthandel i Sjuhult till glädje och gagn för byns talrika befolkning.


Oscar Bäckström avled den 10 november 1979.


Ph Hallernäs